دلایل خرابی پمپ آب بسیار متنوع می باشند در این مقاله 18 دلیل خرابی پمپ آب مورد بررسی قرار می گیرد در قسمت دوم این مقاله تحت عنوان ” دلایل اصلی خرابی پمپ آب ” به 18 دلیل دیگر پرداخته شده است. بررسی این دلایل به نگهداری بهینه پمپ آب و جلوگیری از وقوع خرابی ها کمک می کند. و باعث خواهد شد سرویس دهی مرتب و کم هزینه پمپ ها تسهیل شود.

1– کشش لوله از دلایل خرابی پمپ آب

هر موقع که لوله پمپ را به یک سمت می کشد این حالت رخ می دهد. کشیدن لوله و ایجاد تنش بر روی پمپ می تواند بدلیل نصب نادرست نگهدارنده های لوله ها و ناهمترازی بین لوله و پمپ ایجاد شود. اتصال پمپ به لوله ای که خیلی بالاتر است. می تواند باعث ایجاد اشکالاتی نظیر: آسیب به صفحه پایه، جدا شدن پیچ از پایه نگهدارنده، شکستگی نازل، آسیب به کیسینگ و باعث فرسودگی زودهنگام کیسینگ و پروانه می شود.

پروانه آسیب دیده

2- طراحی اشتباه (ضعیف) و یا اجرای نادرست سیستم لوله کشی:

داشتن یک طراحی لوله کشی ضعیف می تواند تأثیر زیادی در عملکرد پمپ داشته باشد. طرح هایی با “U”  معکوس در سمت مکش می توانند هوا را به دام بیندازند. در حالی که طراحی لوله ها با زاویه 90 درجه بلافاصله قبل از پمپ می تواند باعث ایجاد تلاطم داخل پمپ شود. هر دو اینها منجر به ایجاد مشکل مکش و کاویتاسیون در داخل پمپ می شود.

در مقاله کاویتاسیون پمپ چیست و چگونه می توان از آن اجتناب کرد؟ به طور مفصل در مورد این پدیده صحبت کرده ایم.

پروانه پمپ خراب شده

3- خشک کار کردن پمپ یکی از اصلی ترین دلایل خرابی پمپ آب:

خشک کار کردن پمپ شما می تواند. بسیار آسیب رسان باشد. انجام این کار منجر به ایجاد کاویتاسیون و آسیب دیدن سیل مکانیکی می شود. در حقیقت، سیل مکانیکی پمپ می تواند شوک حرارتی را تجربه کند. (خیلی گرم شود) در این حالت می تواند ظرف مدت 30 ثانیه خرد شود.

علائم کاویتاسیون مکش

علائم کاویتاسیون مکش بد به دلیل خشک کار کردن پمپ

4- مشکلات مربوط به NPSH (Net Positive Suction Head) یا هد مکش مثبت خالص:

که باعث کاویتاسیون پمپ، جریان نامنظم، خسارت به پروانه و کیس، و از دست رفتن عملکرد می شود.

5- بخار کشیده شده به داخل پمپ:

بخار کشیده شده به داخل پمپ می تواند توسط عوامل متعددی ایجاد شود. برای مثال عواملی نظیر گرداب زدن در داخل تانک، منبع آب ناکافی، یا تزریق بخار را می توان در نظر گرفت. بخار کشیده شده می تواند باعث مشکلاتی نظیر: کاهش عملکرد پمپ، فرسودگی آب شکن و پروانه، و خشک کار کردن سیل به دلیل وجود بخار در بین صفحات آن می گردد.

6- پمپاژ مواد جامد و ساینده با استفاده از نوع اشتباه پمپ و تجهیزات دیگر:

انتخاب نوع مناسب پمپ و مواد برای انتقال مواد جامد و ساینده بسیار مهم است. اگر به طور نامناسب انتخاب شود باعث کوتاه شدن طول عمر کلیه اجزای مرتبط با انتقال مایع می شود (شامل کیسینگ، پروانه، کاسه نمد و غیره)؛ همچنین باعث ایجاد عدم تعادل در پروانه و افت جدی در راندمان پمپ خواهد شد.

پروانه آسیب دیده روتو جت

خوردگی لوله ای شکل در پروانه روتو جت سمت چپ

7- استفاده از پروانه با اندازه نامناسب یکی از اصلی ترین دلایل خرابی پمپ آب:

استفاده از پروانه ای که بصورت اشتباه سایز شده است. باعث می شود پمپ دبی خیلی زیاد یا خیلی کمی تولید کند. و پمپ خارج از ناحیه بهترین راندمان خود (BEP) کار کند. اگر پروانه خیلی بزرگ باشد. باعث می شود موتور پمپ، نیاز به تولید توان بیش از اندازه برای پمپاژ پمپ داشته باشد. که در نهایت سیم پیچ موتور خواهد سوخت. پروانه ای که خیلی کوچک است نیز به احتمال زیاد دبی و هد کافی را تولید نمی کند.

برای تهیه پروانه مناسب با پمپ شما می توانید به صفحه قیمت پروانه پمپ مراجعه کنید.

8- تنظیم نادرست پروانه:

تنظیم نادرست پروانه می تواند منجر به افزایش لغزش در پمپ شود، همچنین باعث ایجاد تلاطم بیشتر در داخل پمپ، کاهش کارایی آن و افزایش فشار کاسه نمد گردد.

9- پره های خم شده و خارج از شکل اصلی:

تلاش برای درآوردن یا نصب پروانه بدون ابزار مناسب (مثل چکش) می تواند به پروانه آسیب برساند، پروانه آسیب دیده باعث کاهش هد و دبی پمپ، عدم تعادل هیدرولیکی، و نوسانات فشار می شود.

10- فاصله آزاد نامناسب رینگ سایشی (wear ring):

یک رینگ سایشی ناحیه فشار بالا پمپ را از نواحی فشار پایین جدا می کند. وقتی فواصل باز می شوند، پمپ افزایش در لغزش را تجربه می کند و مایع فشار بالا به ناحیه فشار پایین تراوش می کند، که باعث کاهش راندمان می شود. در سمت دیگر اگر فاصله خیلی تنگ باشد حلقه باعث جوش خوردن و گرفتگی پمپ می شود.

آسیب رینگ سایشی

خوردگی لوله ای شکل در پروانه روتو جت سمت چپ

11- تنظیم محوری نامناسب:

تنظیم محوری نامناسب باعث افت در دبی و هد پمپ و کاهش فشار کاسه نمد می شود. و در نتیجه باعث خشک کار کردن سیل و خرابی زودرس یاتاقان می گردد.

12- گرفتگی پره ها یا سوراخ های بالانس:

گرفتگی پره ها یا سوراخ های بالانس در اثر انسداد مواد جامدی که بسیار بزرگتر از ظرفیت پمپ هستند و به داخل پمپ کشیده شده اند، ایجاد می شود. گرفتگی شیرها منجر به کاهش عملکرد، مشکلات لایه گذاری رسوبات، عدم تعادل پروانه، و لرزش زیاد و در نهایت منجر به خسارت سیل و یاتاقان می شود.

13- عدم تعادل پمپ به عنوان دلایل اصلی خرابی پمپ آب

عدم تعادل مسائلی مانند مشکلات ساختاری را ایجاد می کند، طول عمر ماشین و یاتاقان (بلبرینگ) را کاهش می دهد، لرزش را افزایش داده و متعاقب آن لرزش باعث آسیب به تجهیزات دیگر می شود.

نمودار دلایل عمده خرابی پمپ ها

14- کار کردن پمپ در حالت شیر بسته (SHUT-OFF):

در هنگامی که شیر سمت تخلیه به منظور کنترل جریان آب به صورت کامل یا تا حدودی بسته باشد، باعث می شود 100% انرژی ورودی در پمپ اتلاف گردد. حرارت، بارهای شعاعی زیاد باعث کج شدن شفت، افزایش حرارت و فشار، لرزش، خاموش شدن خودکار پمپ، افزایش استفاده از انرژی و کاهش جریان می شود.

15- عملکرد پمپ خیلی دور از منحنی عملکرد خودش:

کارکرد پمپ خیلی دور از نقطه بهترین عملکرد باعث افزایش بازچرخانی (recirculation)، حرارت، بارهای شعاعی، لرزش، حرارتهای زیاد در سیل و کاهش یافتن راندمان می شود.

16- گیر افتادن بخار در کاسه نمد:

این حالت در بیشتر مواقع در هنگام نصب عمودی رخ می دهد. در این حالت کاسه نمد در بالاترین نقطه پمپ قرار دارد. اگر پمپ از کار بیفتد یا خاموش شود، هر بخاری در پمپ حرکت خواهد کرد. و به سمت بالاترین نقطه یعنی کاسه نمد خواهد رفت. اگر بخار به درستی تخلیه نشود، پمپ  مستعد است که تا حدودی خشک کار کند، تا زمانی که بخار از سیل به فضای بیرون آزاد شود.

ایجاد ترشحات جوشی بدلیل انفجار گاز در سطح سیل

17- گیر افتادن مواد جامد در کاسه نمد:

هنگامی که قطعات ریز در داخل کاسه نمد می شوند. و به درستی خارج نمی شوند. انتظار می رود که طول عمر سیل کاهش یابد.

18- عدم نصب کاسه نمد کاملا عمود بر شفت:

نصب نادرست باعث حرکت زیاد و کاهش عمر سیل می شود. این موارد شامل: خوردگی سایشی، اورینگ و فرسودگی درایو می شود.

ادامه این مطلب را در مقاله بعدی مطالعه کنید:

دلایل اصلی خرابی پمپ آب – قسمت دوم

محمدرسول کریمیمشاهده نوشته ها

محمدرسول کریمی

طراح الکتروموتور و درایو و موسس مجموعه موتور درایو، مشاور شرکتهای سازنده الکتروموتور و الکتروپمپ، عضو کمیته فنی ماشین های الکتریکی سازمان ملی استاندارد ایران و مشاور شرکتهای صنعتی در ساخت الکتروموتور، تعمیرات ماشین های الکتریکی بزرگ و ارزیابی اقتصادی پروژه های صنعتی.

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *