پلاک مشخصات روی همه الکتروموتور های تولید شده نصب می شود. فهمیدن اطلاعات روی پلاک الکتروموتور در برخی موارد ممکن است سخت باشد ولی این یک امر ضروری است. در بسیاری از کشورها برای تولیدکنندگان الزامی است که تمام اطلاعات را روی پلاک الکتروموتور نمایش دهند اما در عمل اغلب اینطور نیست.
اگر موتور خیلی قدیمی باشد معمولا یا پلاک آن گم می شود یا روی آن را رنگ می زنند و عملا دیگر به اصلاعات موتور دسترسی نداریم.
برای خرید الکتروموتور موتوژن با ما تماس بگیرید، همچنین میتوانید با کلیک بر روی آن به صفحه مربوط به الکتروموتور های موتوژن رفته و تنوع بالایی از آن را مشاهده کنید.
اطلاعات برقی روی پلاک الکتروموتور
1.ولتاژ موتور
ولتاژ درج شده روی پلاک موتور به شما نشان می دهد که موتور برای کار در چه ولتاژی ساخته شده است. پارامتر های دیگری که رو پلاک نوشته شده، مانند ضریب توان، راندمان، گشتاور و جریان با توجه به کار موتور در ولتاژ و فرکانس نامی محاسبه شده. اگر موتور در ولتاژ دیگری (به غیر از ولتاژ روی پلاک) کار کند عملکرد آن تحت تاثیر قرار می گیرد.
2. فرکانس الکتروموتور
معمولا فرکانس کاری موتور ها 50 یا 60 هرتز است. اگر روی پلاک بیش از یک فرکانس نوشته شده باشد، پارامتر های دیگر نیز تغییر می کند که باید این پارامتر ها نیز روی پلاک نوشته شود.
3.فاز
این پارامتر نشان می دهد که موتور سه فاز یا تک فاز است.
4. جریان
جریان نشان داده شده بر روی پلاک مطابق با توان نامی خروجی همراه با ولتاژ و فرکانس است. اگر فازها نامتعادل باشند یا اگر معلوم شود که ولتاژ کمتر از مقدار مشخص شده است، جریان ممکن است از آمپر پلاک نام منحرف شود.
5. نوع/تیپ
برخی از سازندگان از نوع/تیپ برای تعریف موتور به صورت تک فاز یا چند فاز، تک فاز یا چند سرعته یا بر اساس نوع ساخت استفاده می کنند. با این وجود، هیچ استاندارد صنعتی برای نوع/تیپ وجود ندارد. مثالی از تیپ بندی موتور گراندفوس را می بینیم:
6. ضریب توان موتور
ضریب توان روی پلاک به چند شکل نشان داده می شود، “PF” یا “P .F” یا cos φ. ضریب توان بیانی از نسبت توان اکتیو (W) به توان ظاهری (VA) است که به صورت درصد بیان می شود.
نکته: ضریب توان به صورت عددی برابر با کسینوس زاویه تاخیر جریان ورودی نسبت به ولتاژ آن است.
پلاک موتور ضریب توان موتور را در بار کامل در اختیار شما قرار می دهد.
7. کیلووات یا اسب بخار (kW یا HP) (توان موتور)
کیلووات یا اسب بخار (HP) بیانی ازخروجی مکانیکی موتور است – یعنی توانایی آن برای ارائه گشتاور مورد نیاز برای بار در سرعت نامی.
8. سرعت بار کامل
سرعت بار کامل، سرعتی است که در آن گشتاور بار کامل نامی در خروجی توان نامی تحویل داده می شود. به طور معمول، سرعت بار کامل بر حسب RPM داده می شود. این سرعت را گاهی اوقات سرعت لغزش یا سرعت واقعی روتور می نامند.
9. راندمان
بازده عبارت است از تقسیم توان خروجی موتور بر توان ورودی آن ضربدر 100. راندمان به صورت درصد بیان می شود. راندمان توسط سازنده تضمین شده است که در محدوده تحمل معینی باشد، که بسته به استاندارد طراحی، به عنوان مثال IEC یا NEMA متفاوت است.
بنابراین، هنگام ارزیابی عملکرد موتور، به حداقل بازده تضمین شده توجه کنید.
10. کاردهی (duty)
این پارامتر مدت زمانی را مشخص می کند که در طی آن موتور می تواند مقادیر نامی پلاک خود را با خیال راحت حمل کند. در بسیاری از موارد، موتور می تواند این کار را به طور مداوم انجام دهد، که با علامت S1 یا “Cont” روی پلاک نشان داده می شود. اگر چیزی روی پلاک مشخص نشده باشد، موتور برای چرخه کاری S1 طراحی شده است.
اطلاعات مکانیکی روی پلاک الکتروموتور
-
کلاس عایقی موتور
کلاس عایق (INSUL CLASS) بیانی از طبقه بندی استاندارد تحمل حرارتی سیم پیچ موتور است. کلاس عایق با حروفی مانند B یا F نشان داده می شود، که بسته به توانایی سیم پیچ برای سالم ماندن در دمای کاری معین برای یک عمر معین است. هر چه حروف الفبا دورتر باشد، عملکرد بهتری دارد.
به عنوان مثال، یک عایق کلاس F عمر اسمی بیشتری در دمای کاری معین نسبت به کلاس B دارد.
-
ماکزیمم دمای محیط
ماکزیمم دمای محیطی که موتور می تواند در آن کار کند گاهی اوقات روی پلاک نشان داده می شود. در غیر این صورت حداکثر 40 درجه سانتیگراد برای موتورهای EFF2 و معمولاً 60 درجه سانتیگراد برای موتورهای EFF1 است. موتور می تواند کار کند و همچنان در حد تحمل کلاس عایق در حداکثر دمای نامی باشد.
-
ارتفاع
این نشانگر حداکثر ارتفاع بالاتر از سطح دریا را نشان می دهد که در آن موتور در افزایش دمای طراحی خود باقی می ماند و تمام اطلاعات دیگر پلاک نام را برآورده می کند.
اگر ارتفاع روی پلاک مشخص نشده باشد، حداکثر ارتفاع بالای دریا 1000 متر است.
-
محفظه
محفظه، یک موتور را از نظر درجه محافظت در برابر محیط و روش خنک سازی آن طبقه بندی می کند. محفظه به صورت IP یا ENCL روی پلاک نشان داده می شود.
از بهترین برند های الکتروموتور در ایران میتوان به الکتروموتور الکتروژن اشاره کرد که برای خرید آن میتوانید با فروشگاه موتور درایو که نمایندگی فروش محصولات الکتروژن در بازار لاله زار است، در تماس باشید.
15.فریم الکتروموتور
اطلاعات اندازه قاب (فریم) که روی پلاک الکتروموتور است اهمیت زیادی دارند. ابعاد نصب مانند الگوی نصب سوراخ پایه ها و ارتفاع شفت را تعیین می کند. اندازه قاب (فریم) اغلب بخشی از تعیین نوع/تیپ است که توضیح کامل آن در این مقاله نمی گنجد زیرا پیکربندی های ویژه ومختلفی برای محور یا نصب استفاده می شود.
-
بلبرینگ ها
بلبرینگ ها بخشی از موتور هستند که بیشترین مراقبت را نیاز دارند. اطلاعات معمولاً برای هر دو بلبرینگ انتهای درایو (DE) و یاتاقان مقابل انتهای درایو، غیر درایو (NDE) داده می شود.
نما NEMA
علاوه بر اطلاعات ذکر شده در بالا، پلاکهای NEMA دارای اطلاعات تکمیلی هستند. مهمترین آنها عبارتند از:
- کد حرفی،
- حرف طراحی و
- ضریب خدمات.
- کد حرفی
یک کد حرفی، جریان روتور قفل شده kVA را بر اساس هر اسب بخار تعریف می کند. کد حرف از حروف A تا V تشکیل شده است. هرچه از کد حرف A دورتر باشد، جریان هجومی به ازای هر اسب بخار بیشتر است.
-
حرف طراحی
حرف طراحی مشخصات گشتاور و جریان موتور را پوشش می دهد. حرف طراحی (A، B، C یا D) دسته های مختلف را تعریف می کند. اکثر موتورها موتورهای طرح A یا B هستند.
مشخصه گشتاور موتور طرح A شبیه ویژگی موتور طرح B است. اما هیچ محدودیتی در راه اندازی جریان هجومی وجود ندارد. با طراحی موتور B، سازنده موتور باید جریان هجومی را در محصولات خود محدود کند تا مطمئن شود که کاربران می توانند دستگاه های راه اندازی موتور خود را اعمال کنند.
بنابراین، هنگام تعویض موتور در یک کاربری، مهم است که نامه طراحی را بررسی کنید، زیرا برخی از تولیدکنندگان محصولات خود را با حروفی تخصیص می دهند که استاندارد صنعتی در نظر گرفته نمی شود که ممکن است منجر به مشکلات راه اندازی شود.
-
ضریب سرویس
موتوری که برای کارکرد با توان پلاک خود طراحی شده است ضریب سرویس 1.0 دارد. این بدان معنی است که موتور می تواند با 100٪ توان نامی خود کار کند.
برخی از برنامه ها به موتوری نیاز دارند که می تواند از توان نامی تجاوز کند. در این موارد می توان موتوری با ضریب سرویس 1.15 به توان نامی استفاده کرد. موتور 1.15 ضریب سرویس را می توان با 15٪ بیشتر از قدرت پلاک موتور کار کرد.
با این حال، هر موتوری که به طور مداوم با ضریب سرویس بیش از 1 کار کند، در مقایسه با کارکرد با توان نامی خود، طول عمر کمتری خواهد داشت.
بدون دیدگاه